Konsultacje - gazociąg
- Szczegóły
Informujemy, że trwają konsultacje dotyczące gazociągu łączącego gazociąg podmorski z Krajowym Systemem Przesyłowym.
6 marca Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Szczecinie poinformował o przystąpieniu do przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko przedsięwzięcia GAZ-SYSTEM, polegającego na budowie gazociągu łączącego gazociąg podmorski z Krajowym Systemem Przesyłowym. Inwestycja ta jest elementem projektu Baltic Pipe.
Gazociąg łączący gazociąg podmorski z Krajowym Systemem Przesyłowym będzie budowany na terenie województwa zachodniopomorskiego i obejmuje nieruchomości znajdujące się na terenie powiatu gryfickiego – gminy: Rewal, Trzebiatów, Karnice, Gryfice i Płoty oraz nieruchomości znajdujące się na terenie powiatu goleniowskiego – gminy Nowogard, Osina, Maszewo i Goleniów.
Przeprowadzenie oceny oddziaływania na środowisko to ważny element prac w ramach postępowania zmierzającego do wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla ww. przedsięwzięcia.
Wszyscy zainteresowani procesem mogą wziąć czynny udział w etapie postępowania administracyjnego tj. zapoznawać się z dokumentami sprawy oraz składać swoje uwagi i wnioski.
Materiały dotyczące planowanego przedsięwzięcia do 10 kwietnia 2019 r. będą dostępne do wglądu w siedzibie Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Szczecinie oraz na stronie:
Zachęcamy do zapoznania się z obwieszczeniem o przystąpieniu do przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko.
Więcej informacji o inwestycji można znaleźć na stronach:
http://www.gaz-system.pl/centrum-prasowe/aktualnosci/informacja/artykul/202929/
PROGRAM AZOTANOWY
- Szczegóły
Program skierowany jest do producentów rolnych i obejmuje:
- Zasady stosowania nawozów naturalnych
- Przechowywanie nawozów naturalnych oraz postępowanie z odciekami
- Ustalanie dawek azotu
- Składowanie obornika
- Terminy dostosowania powierzchni i pojemności przechowywania nawozów naturalnych
- Kary za nieprzestrzeganie wymagań
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów"
- Szczegóły
Rozpoczął się nabór do XIX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów", który odbędzie się w Szczecinie - 11 maja 2019 r.
PRZEDMIOT KONKURSU
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy , które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
KONKURS Bitwa Regionów
- Szczegóły
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje po raz kolejny ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”.
Bitwa Regionów to konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.
Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl.