W Świetlicy Wiejskiej w Osinie w niedzielne popołudnie 20 marca 2016 roku mieszkańcy gminy prezentowali w Osińskim Konkursie Kulinarnym swoje potrawy tradycyjne i pomysły na świąteczne, wielkanocne stoły. Uczestnicy konkursu zaprezentowali 27 potraw w czterech kategoriach. Jury konkursu składające się z przedstawicieli różnych profesji, władz Gminy Osina, duchowieństwa, przedstawicieli stowarzyszeń, mieszkańców gminy, oceniło prezentowane potrawy. Ocena nie należała do łatwych. Po wielu próbowaniach, smakowaniach, ocenie walorów estetycznych, kompozycyjnych, regionalności i tradycjonalności potraw jurorzy wyłonili ich zdaniem najlepsze potrawy.
W kategorii „Potrawy mięsne” I miejsce przyznano roladzie z indyka z jajecznicą
i szpinakiem pani Haliny Gwiazdowskiej, a nagrodę ufundował Starosta Goleniowski Tomasz Kulinicz.
W kategorii „Ciasta i wypieki” najwyżej oceniono wielkanocne „Ale jaja” pani Krystyny Chojnackiej z Węgorzy. Nagrodę w tej kategorii ufundowało PHU Zelba Zenon Janiszewski z Osiny.
Nagrodę za „Potrawy z jaj” ufundowało PUWiS sp. z o.o. z Nowogardu. Przyznano ją pani Janinie Detz za „Jajka po polsku”.
Spośród „Zup wielkanocnych” najbardziej smakowała jurorom zupa chrzanowa pani Ewy Grygorcewicz, która otrzymała nagrodę z rąk przedstawiciela fundatora, tj. Stowarzyszenia 4 x 4 Zachodniopomorskie. Stowarzyszenie ufundowało także nagrodę specjalną, którą otrzymał pan Józef Owczarek za zestaw wielkanocnych wędlin.
Na podkreślenie zasługuje fakt, że organizatorzy zapewnili wszystkim biorących udział w konkursie nagrody rzeczowe i pieniężne.
W tegorocznym konkursie kulinarnym prezentowali się mieszkańcy okolicznych miejscowości ze swoimi wyrobami rękodzielniczymi, które można było nabyć do ozdobienia mieszkań i stołów świątecznych.
Organizatorzy: Wójt Gminy Osina Krzysztof Szwedo, Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Osinie Krzysztof Górecki, składają ogromne podziękowania fundatorom, jurorom i uczestnikom konkursu oraz wszystkim, którzy dołożyli starań przy organizacji konkursu. Dziękujemy!